Európa

Bajban lesz az EU- újabb szakadás fenyeget

Hirdetés

Ha nem rendeződnek a feltételek, akkor nem csak London, hanem Zürich is rövid időn belül elveszhet az Európai Unió számára mint pénzügyi központ – kezdi cikkét a napi.hu.

Az EU példát akart statuálni Svájccal, nehogy a britek elbízzák magukat a brexittárgyalások során, de látszólag visszájára fordul a keményvonalasság. A jelen állás szerint nem csak új keretmegállapodás nem lesz októberre, de lehet, hogy végleg megszűnik a partnerségi viszony.

A végeláthatatlan brexit melodráma árnyékban szinte teljesen háttérbe szorult, hogy további szakadás is várhat az Európai Unióra, amennyiben nem tud megállapodni Svájccal. Az EU által indított egyeztetések lényege, hogy a meglévő kétoldalú megállapodások gyűjteményét egy átfogó keretmegállapodás vegye át, lehetőleg minél előbb. A korábbi tervek szerint a megállapodás októberre készült volna el. Erre azonban kicsi az esély. Az EU még mindig arra vár, hogy Svájc ratifikálja a keretmegállapodást – mondta kérdésünkre Christoph Weil, a Commerzbank közgazdásza. A megállapodás aláírása az alapvető előfeltételét jelenti a jövőbeli egyeztetéseknek – tette hozzá.

Minden bizonnyal a brexit miatt akarta az EU felgyorsítani a keretrendszerről szóló tárgylásokat Svájccal – mondta Charlotte de Montpellier, az ING szakértője a Napi.hu-nak. Az EU el akarta kerülni, hogy a britek előtt Svájc lebegjen példakánt, mint sikeres különutas ország, ami érvényesíteni tudja érdekeit akkor is, ha nyomás nehezedik rá az unió részéről.

Svájc a feltételek további tisztázását akarja. Többek között megvédené az állampolgárai magas fizetéseit, elutasítana az állami juttatásokra vonatkozó egyes korlátokat, és az EU szabad mozgást biztosító alapelvei kapcsán is további tisztázást várna az Európai Bizottságtól. Az EU a halogatásra adott válaszként a nyáron lényegében elvágta Svájcot a közös részvénypiactól.

Hirdetés

Jól mutatja, hogy nagyon más helyzetből tárgyal az EU-val Nagy-Britannia és Svájc.

Míg a britek napról napra újabb válságforgatókönyveket dolgoznak ki, különösen arra az egyre valószínűbb esetre, hogy megállapodás nélkül hullanak ki az EU-ból, Svájc eddig lerázta magáról a nyomást.

A tárgyalások teljesen megakadtak – mondta Charlotte de Montpellier. A szakértő úgy véli, ki kell várni, hogy a svájci fél mit szeretne. Addig az új Európai Bizottság is csak várhat, mivel nem igazán maradt több eszköze a nyomásgyakorlásra – jegyezte meg.

Az EU-nak aligha lehet érdekében, hogy még egy partnerével megszűnjön a szoros gazdasági kapcsolata, de jelen állás szerint nem csak a londoni Cityről kell lemondani.

A svájci pénzügyi központtal már eleve bonyolultak a kapcsolatok, különösen amióta megszűnt a tőzsdepiaci hozzáférés. Nem hinném, hogy az EU továbbra is támaszkodhat Zürichre, mint pénzügyi központra ilyen körülmények között – vélekedett az ING szakértője.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!