Európa

Brit újságíró megpróbálja bizonyítani, hogy a szankcióik működnek, de pofára esett.

Hirdetés

A brit szupermarketekben sokféle élelmiszerből hiány van, míg a több ezer szankcióval sújtott Oroszországban nincsenek ilyen gondok – írta Sue Reed újságíró a Daily Mail című lapban megjelent cikkében.

A szerző szerint a permi üzletekből és élelmiszerüzletekből származó képeket elnézve az az érzése az embernek, hogy az Oroszország elleni „nyugati szankciók” nem gyakorolnak erős hatást. Ugyanakkor a brit szupermarketek most korlátozzák a paradicsom, az uborka, a paprika és a fejes saláta forgalmazást, miközben a gazdák az emelkedő energiaköltségek miatt gyötrődnek, amelyek miatt télen lehetetlen bármit is termeszteni az üvegházakban – mutatott rá.

„PERM ÉS MÁS RÉGIÓK LAKÓI BŐSÉGESEN RENDELKEZNEK OLCSÓ ÉLELMISZERREL. A GÁZBAN GAZDAG ORSZÁGBAN AZ OLCSÓ ENERGIA LEHETŐVÉ TESZI, HOGY MÉG A LEGZORDABB TÉLBEN IS TERMELJENEK ZÖLDSÉGET AZ ÜVEGHÁZAKBAN. RÁADÁSUL OROSZORSZÁG NAGY MENNYISÉGŰ GYÜMÖLCSÖT TUD IMPORTÁLNI A BARÁTI, MELEGEBB ÉGHAJLATÚ ORSZÁGOKBÓL, PÉLDÁUL IRÁNBÓL. AZ OROSZOKNAK NEM KELL AGGÓDNIUK A FŰTÉS VAGY A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ MIATT” – PANASZKODOTT A BRIT NŐ.

Az újságíró úgy döntött, hogy megkérdezi az uráli város lakóit a helyi boltok kínálatáról és árairól, valamint a közüzemi számlákról. Beszélt Johnnal, az ott élő 67 éves brit kutatóval és feleségével, Jelenával, az 51 éves volt egyetemi oktatóval.

„VÁLSÁG, MILYEN VÁLSÁG? JÓL ÉLÜNK, AZ UKRAJNAI HELYZET ELLENÉRE. A TÉVÉBEN AZT MUTATJÁK, HOGY NAGY-BRITANNIÁBAN KIÜRÜLNEK AZ ÉLELMISZERPOLCOK. DE MI OROSZORSZÁGBAN ÉLÜNK ÉS DOLGOZUNK, ÉS NEM SZENVEDÜNK A NYUGATI SZANKCIÓK MIATT” – MONDTA A HÁZASPÁR.

Hirdetés

A kétszobás lakás számlái, amelyet John és Jelena „nagynak és elegánsnak” nevez, beleértve a házvezetést, a villanyt, a fűtést, a vizet és a szemétszállítást, havonta 11 500 rubelt (Kb 52 000 HUF) tesznek ki, és van egy dácsájuk is a városon kívül.

Mint Reed írja, Permben a legtöbb európai tulajdonú ruházati bolt és franchise-üzlet bezárt, de helyükre orosz cégek léptek, így – ahogy a helyiek mondják – mindent meg lehet vásárolni, amire csak szükség van.

„Mindez persze elgondolkodtat, hogy ki nyeri valójában a gazdasági háborút. John Permből azt mondta:

„A SAJÁT SZEMEMMEL LÁTTAM, HOGY A SZANKCIÓK NEM ÁRTANAK OROSZORSZÁGNAK. AZ EGYSZERŰ EMBEREK ALIG VESZNEK ÉSZRE VALAMIT. A BOLTOK TELE VANNAK MINDENNEL, AMIRE SZÜKSÉGÜK VAN ÉS AMIT AKARNAK” – ÖSSZEGEZTE.

A Daily Telegraph arról számolt be, hogy a brit lakosok paradicsomhiánnyal szembesültek a beszállító államok alacsony termése miatt. Több brit szupermarketlánc is korlátozásokat vezetett be bizonyos zöldség- és gyümölcsfajtákra. Az Asda például csökkentette a paradicsom, a paprika, az uborka, a fejes saláta, a zacskós saláta, a brokkoli, a karfiol és a málna értékesítését.

Hirdetés

Egy másik brit szupermarketláncnál, a Morrisonsnál a következő kategóriákból csak két tétel kapható: paradicsom, uborka, saláta és paprika.

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!