Európa

Lengyel külügyminiszter: fel kell fegyverezni Európát

Hirdetés

Lengyelország külügyminisztere szerint szükség van Európa hosszú távú újrafegyverzésére az orosz birodalmi ambíciók letörésére, amelyben az Egyesült Királyságnak is komoly szerepet szánna – írja a Guardian.

Radosław Sikorski emellett az EU-s szankciók többségi szavazására és egy ötezer fős EU-s gépesített dandár felállítására is felszólított, és kijelentette, hogy Lengyelország hajlandó támogatni egy EU-szintű programot, amely ösztönözné a sorozás elől menekülő ukrán állampolgárok visszatérését.

A Guardiannek adott interjújában Sikorski kijelentette, hogy Lengyelország támogatja Ukrajna azon jogát, hogy katonai célpontokat támadjon Oroszország területén. Azzal érvelt, hogy a Nyugatnak fel kell hagynia azzal, hogy folyamatosan korlátozza magát az Ukrajnának nyújtott támogatás terén. Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója eddig ellenezte, hogy Ukrajna amerikai fegyvereket használjon orosz területen.

Lengyelország a GDP 4 százalékát költi védelmi kiadásokra, és Sikorski szerint más országoknak is fel kell zárkózniuk.

Azt mondta, hogy ez katonai újraorientációt igényel, mert a „békeosztalék és az expedíciós hadviselés” időszakában a nagy értékű, magas technológiájú platformokra és fegyverekre összpontosítottunk. „Most kezdjük újra felfedezni, hogy valójában milliónyi lövedékre van szükség. Nagy mennyiségű alacsony technológiájú dolgokra is szükség van” – tette hozzá.

Hirdetés

Sikorski elmondta: az európai védelmi gyártók még mindig nem érzik, hogy az újrafegyverkezés folyamata tartós lenne. Szerinte Vlagyimir Putyin a GDP 40 százalékát költi védelemre, és végül csődbe fogja vinni országát azáltal, hogy a katonaságot ennyire erőforrás-igényessé teszi. Oroszországban 3,5 millió ember dolgozik a hadiipari komplexumban. Ezzel szemben „Európa nem csak lefegyverezte magát, hanem a védelmi ipar terén is leépítette a kapacitásait” – mondta Sikorski.

Szerinte a vállalatok azzal keresték meg: az újságokban azt olvassák, hogy nagy a kereslet a fegyverek iránt, mégsem kapnak hosszú távú szerződéseket. Márpedig ha nincs egy 10 éves szerződésük, nem tudnak beruházásokat eszközölni, hiszen felelősek a részvényeseiknek. „Tehát arról van szó, hogy garantálni kell nekik, hogy ez nem csak a holnapra szól, hanem ez egy hosszú távú újrafegyverkezés és biztonsági változás” – mondta a lengyel külügyminiszter.

VH

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!