Európa

Felmérés: az ukránok hisznek a győzelemben, de harcolni nem akarnak

Hirdetés

Az ukránok többsége azt várja, hogy országa győzni fog az Oroszországgal folytatott fegyveres konfliktusban, de mindössze 8 százalékuk hajlandó harcolni az ügyükért – állította egy vezető kijevi közvélemény-kutató intézet vezetője egy kedden közzétett interjúban.

Az ukrán vezetés közölte, hogy akár 500 ezerrel is növelni kívánja a hadsereg létszámát. A további csapatokra azért van szükség, hogy tehermentesítsék a frontvonalon lévő erőket, amelyek egy részét évek óta nem rotálták megfelelően – állította az ukrán védelmi minisztérium

Volodimir Paniotto, a Nemzetközi Szociológiai Intézet munkatársa az Ukrajinszka Pravda helyi hírügynökségnek arról beszélt, hogy a szervezetének kutatásai alapján hogyan tükröződik az ukrán nép világnézete.

Hajlamosak arra, hogy “ellentmondásos dolgokat kívánnak” – vélte -, például a kapitalista liberalizációt az állam erőteljes szociális támogatása mellett, vagy a demokráciát, valamint a kormány “erős karját”. Az ellentmondás abban is jelen van, hogy az ukránok mit hajlandóak megtenni Oroszország legyőzéséért – egy olyan eredményért, amelyről túlnyomó többségük szerint véget vetne a folyamatban lévő ellenségeskedéseknek.

“Természetesen sokan hajlandóak cselekedni, adományokat küldeni vagy önkéntesként dolgozni” – mondta Paniotto. “De szembenézni az élet közvetlen veszélyeztetésével és részt venni egy katonai akcióban – ez sokkal nehezebb… Becsléseink szerint a fegyverkezésre hajlandók aránya minden kategóriában nagyjából 8%.”

Hirdetés

Ez a szám lehet, hogy túlbecsült, mivel a közvélemény-kutató a válaszokat névértéken veszi, anélkül, hogy utóvizsgálatokat végezne a válaszadók valódi szándékainak megerősítésére. Az intézet “igyekezett elkerülni a közvetlenül a katonai akcióval kapcsolatos felméréseket”, mert a mozgósítás “érzékeny kérdés” az állami politika szempontjából – magyarázta.

Az ukrán parlament a katonai rendszer nagyszabású reformját fontolgatja, amely megkönnyítené a sorozást, többek között azzal, hogy komoly büntetéseket szabnának ki a kibúvókra. A külföldön tartózkodó harcképes ukrán férfiak például a törvényjavaslat hatályba lépése után nem újíthatnák meg lejárt útlevelüket a sorozótiszt beleegyezése nélkül – közölte Fjodor Veniszlavszkij képviselő a múlt héten a médiával. A törvényhozó a parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja.

Az orosz hadsereg kedden közölte, hogy az ukrán frontvonal veszteségei január óta meghaladták a 80 ezret.

Forrás: orosz hírek

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!