EurópaGazdaság

Humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajnában

Hirdetés

Az ENSZ a jövő héten összesen 3,1 milliárd dolláros segélyt fog kérni a nemzetközi adományozóktól 2024-re. A szervezet becslése alapján a háború sújtotta ország lakosságának jelentős része szorul segítségre – írta meg a Kyiv Independent.

Az ENSZ becslései szerint az év folyamán mintegy 14,6 millió embernek, azaz Ukrajna lakosságának körülbelül 40 százalékának lesz szüksége humanitárius segítségre. Ez a szám nem tartalmazza azt a 6,3 millió ukrán állampolgárt, akik külföldi országokban kerestek menedéket azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában átfogó katonai offenzívát indított Ukrajna ellen.

Edem Wosornu az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti és érdekérvényesítő részlegének igazgatója nyilvánosságra hozta, hogy ez a kezdeményezés 8,5 millió ukránnak nyújtandó segítséget céloz meg. 2023-ban közel 11 millió ukrán kapott valamilyen formában segítséget humanitárius szervezetektől, amit az erőteljes adományozói támogatás tett lehetővé. Az OCHA az ENSZ menekültügyi ügynökségével együttműködve január 15-én indítja útjára az Ukrajna humanitárius szükségleteire és reagálására vonatkozó, hamarosan megjelenő tervet.

AZ ÉV VÉGÉIG TÖBB MINT 2,5 MILLIÁRD DOLLÁRRAL JÁRULTAK HOZZÁ AZ ADOTT ÉVI HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉGNYÚJTÁSI TERVBEN KÉRT 3,9 MILLIÁRD DOLLÁRHOZ.

Az OCHA jelentései szerint a konfliktus következtében négymillió ukrán lakos kényszerült lakóhelye elhagyására, köztük mintegy egymillió gyermek.

Hirdetés

A helyzet továbbra is különösen súlyos a frontvonalak közelében és az orosz határ mentén fekvő közösségek számára. Ezeken a területeken szinte naponta történnek orosz támadások, amelyek áldozatokat követelnek, és nagymértékben rongálják a polgári infrastruktúrát.

Portfólió

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!