Világ

Joe Biden megnevezte jelöltjét a Pentagon élére

Hirdetés

Joe Biden várható amerikai elnök kedden bejelentette, hogy Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot fogja jelölni a Pentagon élére. Austin kellően színes bőrű, így alighanem még azt is megbocsájtják neki, hogy férfi. 

Joe Biden várható amerikai elnök kedden bejelentette, hogy Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot fogja jelölni a Pentagon élére. A demokraták ismét büszkén jelentették ki, tettük “történelmi”, hiszen első ízben kerülne néger a védelmi miniszter székébe az Egyesült Államokban.

Az immár 67 éves Austin felügyelte az amerikai haderőt a közel-keleten az előző elnök, Barack Obama hivatali idejében. Négy évtizeden át volt katona, és 2016-ban szerelt le, mindössze négy éve, ami akadályozhatja, hogy a kongresszus megszavazza kinevezését. A szabályok szerint ugyanis polgári személynek kell a védelmi miniszternek lennie, vagy, ha szolgált a jelölt katonaként, akkor legalább hét évvel korábban meg kellett válnia az egyenruhától, hogy a Pentagon élére kerülhessen.

A kongresszus azonban tett már kivételt. Négy éve, Jim Mattis – Donald Trump elnök első védelmi minisztere – esetében eltekintett a legalább hétéves szünettől. Sok amerikai politikus úgy véli, hogy Austin esetében hasonlóan alakul a kinevezés, ám vannak kétkedők is, mi több, Joe Biden pártjában is ellenzők, például Richard Blumental demokrata párti szenátor, aki közölte, hogy minden tisztelete Austiné, de nem fogja támogatni a kikötés mellőzését, Elissa Slotkin – ugyancsak demokrata – kongresszusi képviselő pedig a hadsereg feletti civil ellenőrzés szándékának megerősítését akarja hallani Biden kormányzatától, mielőtt eldönti, eltekint-e a hétéves kitételtől.

Forrás: MTI nyomán Magyar Jelen

Hirdetés
Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!