Itthon

Karácsony Gergely rendkívüli bejelentést tett

Hirdetés

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria döntését, amely helybenhagyta a Karácsony Gergely győzelmét hozó főpolgármester-választás eredményét. A főpolgármester vasárnapi bejegyzésében azt írta: „Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek.”

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Kúriának újra kell kezdenie az eljárását a főpolgármester-választásról az Alkotmánybíróság pénteki döntése nyomán.

Vitézy Dávid úgy reagált, hogy ilyen kis különbségű eredménynél más országokban alapból teljes újraszámlálás lenne, Karácsony Gergely szerint pedig két forgatókönyv lehetséges: vagy teljes újraszámlálás lesz, vagy helyben hagyják az eredményt.

Karácsony Gergely vasárnapi Facebook bejegyzésében azt írta:

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.”

Hirdetés

A főpolgármester hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottságnak hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett.

„Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.” – fogalmazott.

Karácsony Gergely garanciákat kért az újraszámolás tisztaságának megőrzése érdekében

„Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban.

A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak kell kimenniük a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást. A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

Hirdetés

„Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!” – zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Forrás:atv

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!