Gazdaság

Ketyeg az óra az USA-nak

Hirdetés

A növekvő adósság és a szankciókra való támaszkodás veszélyezteti az Egyesült Államok mint gazdasági partner hitelességét, és hamarosan megingathatja az Egyesült Államok globális pénzügyi hatalomról alkotott képét – mondta Anatolij Akszakov, Az Orosz Állami Duma pénzpiaci bizottságának vezetője az Izvesztyija hírügynökségnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF)

A vezető törvényhozó szerint az Egyesült Államok részesedése a globális kereskedelmi forgalomban rohamosan csökken, és ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog az elkövetkező években.

„Azt látjuk, hogy az USA részesedése a világkereskedelemben mintegy 70%-ra zsugorodott, részben az Oroszország elleni szankciók miatt, amelyek aláásták az amerikai valutába vetett bizalmat. (…) Korábban a nemzetközi kereskedelem 70%-át a dollár szolgálta ki, most ez az arány 60%. El tudják képzelni, 10% rövid idő alatt – ez jelentős. Természetesen ez a folyamat tovább zajlik majd, mert az USA aláássa a partnerek bizalmát az intézkedéseivel. Így – bár, ha nem is egy-két év múlva, de tíz év múlva – Amerika, mint pénzügyi nagyhatalom megszűnik létezni”– jelentette ki Aksakov.

Megjegyezte, hogy külpolitikájának hibái mellett az USA-t az otthoni gazdaságpolitikája miatt is problémák gyötrik.

„Az USA egy napon mindenkit cserben hagyhat, mert gyakorlatilag nem tudja fizetni az adósságait. Az általa termelt bruttó hazai termék kevesebb, mint az általa felhalmozott adósság [és] bármennyit is keressen az ország, az nem lesz elég az adósságok kifizetésére. Mindeközben az USA folyamatosan kölcsönöket vesz fel az egész világon, és úgy törleszt, hogy közben folyamatosan nő a belföldi adósságállománya. Így végül eljön az idő, amikor olyan sok lesz az adósság, hogy lehetetlenné válik a kötelezettségek teljesítése. Ennek egyenes következménye az USA gazdaságának összeomlása lesz”– figyelmeztet Aksakov.

Hirdetés

Az Egyesült Államok a hónap elején épphogy csak elkerülte története első államcsődjét, azonban Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt, amely 2025. január 1-jéig felfüggesztette Washington 31,4 billió dolláros adósságállományának felső határát. Ez azt jelenti, hogy az amerikai kormány továbbra is fizetheti az otthoni szolgáltatásokat, például a társadalombiztosítást és a Medicare-t, külföldi kölcsönök felvételével, azaz gyakorlatilag még több adósság felhalmozásával.

NIF

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!