Európa

Kiderült mennyit ér egy ukrán élete, és mennyit egy orosz katonáé?

Hirdetés

Sovány vigasz a hozzátartozóknak, de kárpótlást kapnak, ha családtagjuk meghal vagy megsebesül a fronton.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta az új törvényt, amely rögzíti, mennyi kárpótlást kapnak a háborúban elesett katonák hozzátartozói – adta hírül az Unian hírügynökség.

A szabályozás értelmében összesen 15 millió hrivnya, azaz nem egészen 150 millió forintnak megfelelő összeg illeti meg őket.

A határozat szerint ennek ötödét (tehát 3 millió hrivnyát) megkapják egy összegben, majd további 300 ezer hrivnyát folyósítanak havonta. Arról is pontosan rendelkeznek, hogy a pénzt egyenlő arányban kell elosztani az arra jogosultak között. Ilyenek lehetnek a szülők, a házastárs, a kiskorú gyermekek. A törvény arra is kitért, hogy ha a jogosultak Oroszországban vagy Belaruszban élnek, akkor nem kapnak egy vasat sem.

A kárpótlás nem jár automatikusan, azért a hozzátartozóknak kell jelentkezniük és dokumentumokkal igazolniuk a katona halálát.

Hirdetés

Ez azért lehet problémás, mert több tízezer ukránt eltűntként tartanak nyilván. Azt pontosan nem tudni, hogy a kárpótlás mekkora terhet ró az ukrán költségvetésre, hiszen az elesett katonák száma szigorúan titkosított adat. Orosz – minden bizonnyal túlzó – híradások minap 80 ezer ukrán áldozatról számoltak be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly írt alá egy rendeletet, amely az ukrajnai háborúban elesett orosz katonák kártérítéséről szólt.

Ez alapján az oroszok jóval szerényebb összegre, 5 millió rubelre, nagyjából 26 millió forintnak megfelelő összegre számíthatnak.

Azok se mennek haza üres kézzel, akik megsebesülnek vagy harctéri sokkot szenvednek, ők 3 millió rubelt kapnak. Emellett akik szolgáltak az ukrán fronton, az éveket nyugdíjukban duplán számolják el.

Forrás: Magyar Nemzet

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!