Európa

Ukrajna véletlenül bejelentette: közük lehetett a moszkvai terrortámadáshoz

Hirdetés

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának volt tanácsadója, Alekszej Aresztovics miközben a krasznogorszki terrortámadásról beszélt, elszólta magát és véletlenül bejelentette, hogy Kijev is részt vett a támadásban.

A Lenta szerint Aresztovics megjegyezte, hogy az orosz hatóságok a tragédia nagyszámú áldozata miatt igyekeznek a nyugati országok rokonszenvét kivívni, miközben Ukrajnában hasonló arányban halnak meg emberek az orosz fegyveres erők akciói miatt.

Ezután Aresztovics egy érdekes kijelentést tett, szerinte Oroszország azt mondja: „Az egész világnak együtt kell éreznie velünk, mi a radikális iszlám áldozatai vagyunk”. Majd a volt tanácsadó hozzátette:

Elfelejtve, hogy ők ugyanannyi embert ölnek meg az országunkban (Ukrajnában), mint amennyit mi öltünk meg most……

Crocus City Hall, terrortámadás, Oroszország
Virágok a Crocus City Hall kulturális központ épületénél kialakított emlékhelyen
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI

A Kreml reagált Arestovics szavaira

Hirdetés

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szemétládának nevezte Arestovicsot a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatos szavai miatt.

Vannak, akik kárörvendően nyilatkoznak az átélt szörnyű tragédiáról. Igen, vannak ilyen szemetek. Kimondva vagy kimondatlanul, másnak nem lehet őket nevezni. A nyomozás folyamatban van. Tegnap este óta a vizsgálóbizottság vezetői jelentést tettek az elnöknek.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a vizsgálat folyamatban van.

Újságírói kérdésre, hogy amennyiben Ukrajna érintettségének ténye bebizonyosodik, az befolyásolná-e Oroszország béketárgyalási hajlandóságát Peszkov azt válaszolt: „A „ha” üzemmódban való érvelés most nem helyénvaló” – mondta a Kreml szóvivője.

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, terrortámadás történt a Moszkva melletti Crocus City Hall zenés szórakozóhelyen. Automata fegyverekkel lőtték az embereket, és sokan meghaltak a támadásban.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert.

A múlt pénteki moszkvai terrortámadás beleillik a Kijev által elkövetett cselekmények sorába – mondta az orosz elnök, majd mindezek mellett elismerte, hogy radikális muszlimok gyilkoltak, de ő a megbízókat keresi. Ami Putyin számára gyanús: miért Ukrajna felé menekültek a terroristák? Az elnök szavai is jól mutatják, hogy egyre több a gyanús elem a moszkvai terrortámadással kapcsolatban. Az mindenesetre árulkodó volt, hogy az amerikaiak túl hamar határolódtak el; ez lehet akár azért is, mert ők attól tarthatnak, hogy az ukránoknak is közük volt a terrorakcióhoz. Tehát, ha bebizonyosodik Kijev érintettsége, akkor nagyon komoly bosszútól kell tartaniuk.

ORIGO

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!