Itthon

Kirobbant a balhé baloldalon Dobrev miatt

Hirdetés

Új ellenzéki összefogást jelentett be a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció, valamint az MSZP. Erre szinte azonnal reagált az LMP társelnöke, aki a Párbeszéd politikáját firtatta, a Jobbik – Konzervatívok elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy „összenőtt, ami mindig is összetartozott”.

Csütörtökön közös bejelentést tett Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője. A Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke leszögezte: a DK, az MSZP és a Párbeszéd stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött, ez az Orbán-kormány leváltásáról és utána egy szociáldemokrata-zöld kormányzásról szól.

Érkeznek a bírálatok

Az LMP társelnöke szerint politikatörténeti kuriózum, demokráciaelméleti probléma és hatalmas áttörés a parazitológia tudományágában az, hogy

a Párbeszéd, amely több mint egy évtizede létezik, nem vett részt még országos választásokon, és most ismételten nem méretteti meg magát.Ungár Péter szerint a zöldpolitika képviseletéhez a Párbeszédnek az út mindig a saját megbízásaikon át vezet: „mindig éppen az a morális helyes kompromisszum, amiket ők hoznak meg, amiket más hoz, az mindig helytelen”.

Hirdetés

Mindig az a hatalmi kérdés az egyetlen fontos kérdés a rendszerrel szemben, amiben ők vesznek részt, és a rendszer hibája, hogy soha nem tudják kérni a választópolgárok bizalmát.
Végezetül Ungár Péter szerint lehet az LMP-t kritizálni, hogy kicsi vagy idegesítő, vagy túl nagyok az ambíciói. Ugyanakkor a pártja eddig egy kivétellel minden választáson részt vett. „És júniusban is részt fogunk, mind a fővárosban, mind az EP-ben” – összegezte.

Inkább túlélés, mint rendszerváltás?

„Összenőtt, ami mindig is összetartozott” – ez már Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnökének és EP-képviselőjének reakciója a bejelentésre. A párt szerint nem történt meglepetés: „A változást szomjazó magyar társadalom által hátrahagyni kívánt múltat képviselő DK, MSZP és Párbeszéd ma hivatalosan is bejelentették, hogy közös listán indulnak a június 9-én esedékes EP-választáson.”

A napnál is világosabb, hogy ez a lépés nem a NER lebontását, hanem az érintett pártok túlélését célozza. Mi, Jobbik – Konzervatívok viszont nem a túlélésre, hanem a változásra szavazunk. Európára, az európai bérekre, egy normális Magyarországra!

A közleményben emlékeztetett: ahogyan az EP-listavezetőjük, Róna Péter mondta: vissza kell szerezni azt a megbecsülést, „amit az ’56-os nemzedék egy életen át élvezett a világban! Mi ezt tekintjük küldetésünknek! Minden felelősen szavazó honfitársunkra számítunk június 9-én!” – fogalmazott Gyöngyösi Márton a párt közleményében.

Hirdetés

Forrás: Index

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!