Sport

Kitiltják az orosz zászlót Ukrajna EB-mérkőzéseiről

Hirdetés

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) meg akarja akadályozni, hogy orosz zászlók jelenjenek meg a müncheni futballarénában, ahol Ukrajna első Európa-bajnoki mérkőzését játssza – jelentette hétfőn az AP hírügynökség a sportszervezetre hivatkozva. Ukrajna június 17-én játszik Románia ellen a torna csoportkörében.

A jelentés szerint az UEFA biztonsági személyzete elveszi és eltávolítja az orosz zászlókat azoktól a nézőktől, akik megpróbálják azokat bevinni a stadionba. Az nem világos, hogy a zászlókkal érkező nézők bejuthatnak-e a mérkőzésre. Az UEFA részéről egyelőre nem érkezett hivatalos megerősítés a tiltásról.

A hír azután érkezett, hogy a jelenleg zajló torna más mérkőzésein is láttak orosz zászlókat a lelátókon. A stadionból készült felvételek szerint pénteken a Németország-Skócia mérkőzésen is ki volt tűzve az orosz trikolór. A mérkőzésen készült fotók tanúsága szerint Szerbia szurkolói között is láttak zászlókat a csapat Anglia elleni vasárnapi mérkőzésén.
Az orosz válogatottat nem sokkal az ukrajnai konfliktus kezdete után, 2022 februárjában kitiltották az UEFA rendezvényeiről. Az orosz állampolgároknak azonban nem tilos részt venniük az eseményeken.

Bár az Euro 2024 stadionszabályzata nem tiltja kifejezetten az orosz vagy más nemzeti zászlókat, a szurkolóknak tilos bármit felmutatniuk, ami “erőszakot dicsőítő, diszkriminatív, rasszista, idegengyűlölő, politikailag radikális”, valamint vallási vagy politikai propagandát tartalmaz. Emellett a nézőket előre figyelmeztették, hogy a helyszínen csak azon országok nemzeti színeit fogadják, amelyek csapatai részt vesznek a mérkőzéseken. A figyelmeztetést Moritz van Dulmen, az Euro 2024 fő szurkolói zónájának szervezője, a Kulturprojekte Berlin ügyvezető igazgatója adta ki.

“A résztvevő országok minden nemzeti zászlaja természetesen megengedett – ez is hozzátartozik a dologhoz. Arra kérünk, hogy minden más zászlót hagyjanak otthon. A labdarúgó Európa-bajnokság nem a helye másfajta demonstrációknak. Ebben az esetben a futballt és a játékokat akarjuk ünnepelni” – mondta a Berliner Morgenpostnak a múlt héten. A német média szerint a felhívást védelmi intézkedésnek szánták, amelynek célja, hogy megelőzzék a nyilvános zavargásokat, ha orosz, izraeli vagy palesztin zászlókat tűznének ki.

Hirdetés

Az Európa-Bajnokság június 14-én kezdődött és július 14-én zárul.

Forrás: Orosz Hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!