Európa

Le Pen kijelentése kiveri a biztosítékot Brüsszelben

Hirdetés

Az ukrajnai konfliktus nem érinti közvetlenül Franciaország kulcsfontosságú nemzeti érdekeit – jelentette ki Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt volt vezetője szerdán a BFM televízióban. Le Pen, aki több mint egy évtizeden át vezette a pártot, azzal érvelt, hogy “Franciaország létfontosságú érdekei nem kérdőjeleződnek meg”.

A háromszoros elnökjelölt azt is felvetette, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést az európai nemzetekre, és a legjobb, amit Kijev nyugati támogatói tehetnek, hogy minél előbb tárgyalóasztalhoz ül Moszkvával.

A politikus szerint “az egyetlen módja annak, hogy segítsünk Ukrajnának, ha megadjuk neki az eszközöket a tárgyalások megkezdéséhez”.

Arról még nincs hír, mit fognak ehhez szólni a háborúpárti brüsszeliták.

Emmanuel Macron francia elnök a múlt hónap végén azt mondta, hogy bár Kijev támogatói között nincs konszenzus az ukrajnai katonai bevetésről, “a dinamikát tekintve nem zárhatunk ki semmit”. Számos NATO-szövetséges gyorsan elutasította javaslatát. Azóta azonban olyan hírek jelentek meg a médiában, amelyek szerint Párizs már hónapok óta készülhetett egy ilyen fejleményre.

Hirdetés

A jelentések azt is állították, hogy a NATO-államok aktív szolgálatot teljesítő katonai személyzete már most is különböző minőségben tevékenykedik Ukrajnában – ezt Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerdán megerősítette.

Le Pen azzal vádolta Macront, hogy “politikát játszik a háborúval”, azt mondta, hogy az államfő talán nincs teljesen tisztában azzal, mi folyik az ukrajnai harctéren.

Azzal is érvelt, hogy Moszkva valószínűleg nem támadna meg európai országokat, mivel “nem rendelkezik a katonai eszközökkel ahhoz, hogy területi háborút vívjon az egész kontinenssel”.

A múlt héten a francia törvényhozók megszavazták az Ukrajnával kötendő 10 évre szóló biztonsági paktumot, amelyet Macron és Volodimir Zelenszkij a múlt hónapban írt alá. A Nemzeti Tömörülés tartózkodott, Le Pen pedig azzal vádolta az államfőt, hogy “eltérít, kihasznál és instrumentalizál egy jelentős nemzetközi válságot egy rövid távú választási program érdekében”.

Következetesen ellenezte az Ukrajna NATO-ba és EU-ba való felvételére vonatkozó terveket, valamint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat és a nehézfegyverek Kijevbe szállítását.

Hirdetés

Kedden Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SzVR) vezetője azt állította, hogy Franciaország legalább 2000 katonát készül Ukrajnába telepíteni.

A hétvégén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta támogatóinak, hogy a NATO-államok harcosai már régóta jelen vannak Ukrajnában. Azt is mondta, hogy nem zárható ki a NATO és Oroszország közötti konfliktus, de hozzátette, hogy valószínűleg mindenki megérti egy ilyen fejlemény szörnyű következményeit.

Forrás: orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!