Európa

A Politico szerint Magyarország sokat tehetne az orosz-ukrán háború befejezéséért

Hirdetés

A Politico összeállítása alapján gyengíthetné Oroszország erejét, ha az Európai Unió egységesen nemet mondana az orosz atomenergiára, ám ezt nem csupán Magyarország, hanem például Franciaország is biztosan ellenezné.

Öt irányt vázolt fel elemzésében a Politico, hogy mit tehetne az Európai Unió az orosz-ukrán háború befejezéséért. A cikk szerint az országok közötti konszenzus hiánya, valamint az „Oroszországgal való szorosabb kapcsolatra törekvő Magyarország ellenállása” miatt az EU kezd kifogyni a Moszkva elleni szankciós lehetőségekből.

Az olajár felső határának rögzítése, az orosz fém tiltása, a gázcsapok elzárása és a Moszkvával üzletelők szankcionálása mellett a portál azt is felveti, hogy nemet kellene mondani az orosz atomenergiára.

Az ukránok már korábban is követelték, hogy a szövetségeseik mondjanak fel minden együttműködést a Roszatommal, ám Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többször leszögezte álláspontját: az energetika nem ideológiai, hanem fizikai kérdés, az olcsó atomenergia pedig a zöld átállás egyik támasza is. Tegyük hozzá, Franciaország is egyértelműen ragaszkodik az orosz atomenergiához, nem véletlenül fogalmazott úgy az összeállításban a tárgyalásokat ismerő európai diplomata, hogy Magyarország biztosan vétózna egy ilyen szankciót, de valószínűleg több más tagállam is a magyarok mögé bújna ebben a kérdésben.

Mandiner

Hirdetés
Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!