Kultúra

Már csak pár hét – szabadulhat az egyik legkönyörtelenebb magyar gyilkos

Hirdetés

Heteken belül akár szabadulhat a börtönből Magyarország egyik legkönyörtelenebb bűnözője, Bene László.

A háromszoros gyilkos feltételes szabadlábra helyezéséről májusban dönt a bíró.Tavaly már átesett Bene egy ilyen procedúrán, akkor a döntéshozó első fokon úgy döntött: a skálás gyilkosként elhíresült férfi több évtized raboskodás után elhagyhatja a börtönt, a másodfok azonban másképpen határozott, sőt maga az érintett is azt kérte, hogy maradhasson még a rácsok mögött.

A Vasárnapi Blikk információi szerint az elmúlt egy évben Bene egy fegyelmit sem gyűjtött be a szegedi Csillagban, de dicséretei számát sem gyarapította.  Nagy kérdés, hogy amennyiben a bíró a szabadulása mellett dönt, miből, kivel és hol kezdene új életet a többszörös gyilkos.

Édesanyja már nem él, testvére pedig eladta azt a házát, amelyben Benének egy szobája lett volna.

Donászi Aladár  és Bene László még a nyolcvanas évek derekán a börtönben ismerkedett meg. Mindketten értelmiségi családból származtak, felmenőik között ügyész, hegedűművész és pedagógus is található. Az első gyilkosságot 1991-ben Donászi egyedül hajtotta végre (hívta Benét, de az nemet mondott az akcióra), a Győr és Környéke Vízmű és Fürdő Vállalat parkolójában meglőtte Ősz Zsigmond rendőrt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe.

Hirdetés

Hosszas tervezgetés után a páros elhatározta: megszerzik a Budai Skála bevételét. 

Pontosan tudták, hogy a tetemes pénzt mindig taxival szállítják, a Vak Bottyán utcában autójukkal keresztbe álltak az úton, Donászi felrántotta a taxi ajtaját, és azonnal tüzelni kezdett. A brutális akció során a pénzt kísérő Sádt Győző  azonnal meghalt, a kocsi sofőrje és a másik pénzszállító a csodával határos módon túlélte a kegyetlen támadást.

Még ugyanezen évben a Fejér megyei Sárszentmihály melletti erdőben lőgyakorlatot tartottak, amit ifjabb Tóth Tamás  és vadásztársa észrevett. A két fiatalember az életével fizetett, mert szembeszálltak a kegyetlen és teljesen gátlástalan párossal.

A Legfelsőbb Bíróság 1996-os döntése alapján Bene Lászlót életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azzal a feltétellel, hogy legkorábban 20 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Donászi a börtönben öngyilkosságot követett el.

A feltételes szabadságra bocsátás az elítéltnek nem alanyi joga, arról minden esetben bíró dönt. Amennyiben a bíró arra jut, hogy a büntetési célok csak akkor érhetőek el, ha az elítélt tovább tölti a szabadságvesztést, a feltételes szabadságra bocsátást mellőzi. A törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy a bíró egy későbbi időpontban újra megvizsgálja, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátható-e.

Hirdetés

Forrás

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!