Európa

Németország másolhatja a Brexitet

Hirdetés

Alice Weidel, az Alternatíva Németországért (AfD) vezetője szerint Nagy-Britannia „nagyon helyesen” tette, hogy kilépett az Európai Unióból, és Németország is követheti a példáját – írja a Russia Today, a The Financial Timesban megjelent interjúra hivatkozva. Weidel jobboldali frakciója a felmérések szerint az ország második legnépszerűbb pártjává vált, a baloldali tiltakozások és a közelgő betiltásról szóló pletykák ellenére.

 

A Financial Timesnak adott, hétfőn megjelent interjúban Weidel azt mondta, hogy az AfD vezette kormány az EU reformjára törekszik majd, hogy visszaszerezze a nem választott végrehajtó hatalomtól – az Európai Bizottságtól – a nemzeti szuverenitást.

A Financial Timesnak Weidel úgy nyilatkozott, hogy pártja „hatékony határellenőrzést vezetne be … és azonnal kitoloncolná a külföldi bűnözőket”.

Ezzel az állásponttal az AfD támogatottsága ugrásszerűen megnőtt, miután Angela Merkel korábbi kancellár 2015-ben megnyitotta az országot több mint egymillió Európán kívüli migráns előtt. A párt jelenleg 23% körül mozog, nyolc ponttal megelőzve Olaf Scholz kancellár szociáldemokratáit (SPD), és a második helyen áll Merkel kereszténydemokratái (CDU) mögött.

Hirdetés

Scholz pártja pánikszerűen reagált. Miután a múlt héten kiderült, hogy néhány AfD-s törvényhozó tavaly találkozott Martin Sellner osztrák jobboldali aktivistával, hogy megvitassák a bűnöző és „nem integrálódott” bevándorlók Németországból való esetleges”visszatoloncolásának kérdését”, több mint két tucat szociáldemokrata parlamenti képviselő sürgette a kormányt, hogy tiltsa be az AfD-t az állítólagos „szélsőséges” megnyilatkozásai miatt.

A hétvégén baloldali csoportok több százezer tüntetőt vezényeltek Berlin, Köln, Hamburg és más nagyvárosok utcáira, hogy tiltakozzanak az AfD ellen.

Ezek a tiltakozások nem fogják megakadályozni az AfD „elkerülhetetlen” kormányzati részvételét – jelentette ki Weidel a Financial Timesnak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!