Európa

Putyin bizalmasa sokkoló nyilatkozatot tett

Hirdetés

A szomszédunkban zajló katonai konfliktus lassan már egy éve tart, azonban a háború végét sajnos egyelőre még nem látni. Több szakértő úgy jósolt pár hónappal ezelőtt, hogy a télen a harcok befejeződhetnek az orosz katonák alacsony morálja és a meleg öltözékek hiánya miatt, ezáltal a mérleg nyelve eldőlhet Ukrajna irányába – végül ez az előrejelzés nem is lehetett volna távolabb az igazságtól.

A harcok az új esztendőben tovább is gyűrűzhetnek: Oroszország beránthatja Kínát és Fehéroroszországot a háborúba, Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke pedig rendre az USA és Joe Biden oldalán tűnik fel – már eddig is több milliárd dollárnyi támogatást kaptak nyugatról az ukránok.

Pár napja Vlagyimir Putyin, orosz kormányfő fegyverszünetet rendelt el az ortodox karácsony okánál fogva, azonban a hírek szerint ez idő alatt is bombázásokkal sújtották a herszoni területeket. Nikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára megdöbbentő nyilatkozatot tett a napokban, amelyet bár mindannyian tudhattunk már eddig is, kimondva ritkán halljuk az orosz vezérkar egyik tagjától.

Oroszország nem áll háborúban Ukrajnával. Ez egy speciális katonai hadművelet a NATO-val és két másik országgal

– jelentette ki Putyin egyik legközelebbi bizalmasa, tehát vehetjük úgy, mintha csak az orosz kormányfő szájából hangzottak volna el a szavak.

Hirdetés

Ez az egyik legelső alkalom, hogy egy magas hivatalban lévő orosz politikus gyakorlatilag világháborúról beszél. Pár hete egyébként Putyin is háborúnak nevezte az ütközeteket, amely a szakértők szerint csupán nyelvbotlás volt, hiszen több száz embert bebörtönöztek már Oroszországban, akik nem a „speciális katonai hadművelet” kifejezést használták.

Fontos kérdés lehet még az is, hogy az orosz vezető politikusok kit terveznek Putyin helyére állítani az esetleges halála esetén – egyre több forrás erősíti meg, hogy súlyos rákbetegségben szenved, és 2024-re már biztosan nem számol vele az orosz elit.

promotions

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!