Európa

Putyin közölte a nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésének menetrendjét

Hirdetés

Az orosz atomfegyverek Belarszuba telepítése megkezdődik, amint a megfelelő tároló létesítményekben az adaptációs munkálatok befejeződnek, körülbelül július első hetében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken belarusz kollégájával folytatott megbeszélésén.

“Minden a terv szerint halad” – mondta Putyin Alekszandr Lukasenko elnöknek, hozzátéve, hogy július 7-8-án “befejeződik az érintett létesítmények előkészítése, és azonnal megkezdjük a megfelelő fegyvertípusok területükre történő telepítésével kapcsolatos intézkedéseket”

Putyin korábban kijelentette, hogy pénteken személyesen fogja megvitatni Lukasenkóval az égető biztonsági kérdéseket egy informális találkozó során Szocsiban, amelynek egy része a sajtó számára is nyilvános lesz.

Az elnök megjegyezte, hogy “általában véve a helyzet stabil, sőt, akár azt is mondhatnám, hogy jó. Bizakodva együttműködünk ezen a téren”.

A megbeszélések nyílvános részének lezárása előtt Putyin azt mondta Lukasenkónak, hogy

Hirdetés

“MINDIG VAN MIRŐL BESZÉLNI. ÉS EZT FOGJUK MA IS TENNI”.

Március végén Putyin bejelentette, hogy Oroszország taktikai fegyvereket Belaruszban helyezi el, válaszul arra a brit döntésre, hogy Kijevnek szegényített uránt tartalmazó lőszereket szállít.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság ragaszkodott ahhoz, hogy az urán lövedékek “hétköznapi lőszerek”, amelyeket “évtizedek óta használnak”. Lukasenko eközben többször is felvetette, hogy az Egyesült Államok által az uniós országokban telepített nukleáris fegyverek veszélyt jelentenek országára.

Washington és európai szövetségesei felháborodással reagáltak a lépésre, “felelőtlen eszkalációnak és az európai biztonságot fenyegető veszélynek” nevezve azt, és figyelmeztettek, hogy szankciókat fognak alkalmazni, hacsak Minszk nem utasítja vissza az orosz taktikai fegyvereket.

Moszkva visszautasította a reakciókat, arra utalva, hogy a Nyugat “hajlamos a hisztérikus reakciókra”, és rámutatott, hogy Oroszország lépései nem sokban különböznek az USA lépéseitől. Azt is hangsúlyozta, hogy Minszk nem lesz képes önállóan használni a nukleáris fegyvereket, és a lőszerek feletti ellenőrzés Moszkvánál marad.

Hirdetés

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!