Európa

Itt a bizonyíték, Ukrajna tiltott vegyi anyagokkal gyilkol a fronton

Hirdetés

Tiltott mérgező anyagokat használt az ukrán hadsereg az orosz csapatok ellen Herszon irányában – mondta a RIA Novosztyinak a Dnyepr csapatcsoport egyik orosz hírszerző tisztje.

Az orosz egységek hírszerző tisztje szerint foszgén nevű méreganyagot vetett be az ukrán haderő a fronton Herszon irányában, azonban véleménye szerint nem bizonyult túlzottan hatékonynak az anyag alkalmazása:

A méreg amiről szó van a foszgén, ha nem tévedek. De nem tudnak vele túl sok mindent kezdeni, hogy őszinte legyek. Éppen egy incidens történt a fronton ezzel a gázzal. Ez nagyon szomorú élmény– mondta el a tiszt.

Gazeta szerint a foszgén (szénsav-diklorid) színtelen, gáz halmazállapotú anyag, amely fullasztó hatással bír. Az első világháborúban aktívan használták vegyi harci szerként.

Az 1899-es Hágai ​​Nyilatkozat megtiltotta a mérgező anyagok katonai célú felhasználását.

Hirdetés

A Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény értelmében a foszgén egy ellenőrzött anyag, és csak az egyezmény által nem tiltott célokra – a vegyiparban – lehet felhasználni – számolt be a Voenno Edelo.

Mint Igor Kirillov altábornagy – a fegyveres erők sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője – tegnap elmondta, az orosz védelmi minisztérium a különleges hadművelet során több mint 400 olyan esetet rögzített, amikor az ukrán fél mérgező vegyi anyagokat használt – írja a Ria Novosztyi.

Forrás: origo

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!