Európa

Nem teketóriázott a szerb vezető, elmondta, mikor robbantja fel a Balkánt

Hirdetés

Régóta a levegőben lóg, hogy Bosznia-Hercegovina szerb többségű része, a Milorad Dodik vezette Boszniai Szerb Köztársaság egyszer csak beváltja fenyegetését, és kiszakadásával felrobbantja az ingatag lábakon álló balkáni föderációt. Dodik a Boszniai Szerb Köztársaság elszakadását ugyan gyakran használja zsarolásra akkor, ha a Bosznia-Hercegovinán belüli tárgyalásokban nem éri el céljait, vagy konfliktusa akad az országot de facto vezető helyi főképviselővel.

Fenyegetései egyelőre nem váltak valósággá.

Legutóbb az ENSZ-közgyűlés srebrenicai vérengzésről szóló határozati javaslata kapcsán jelezte, hogy harminc napon belül meghozzák a törvényt az elszakadásról.

Most pedig pár napon belül kétszer is határozottan megfenyegette Dodik a világot: elszakadnak Boszniától, akárki meglássa. Június 7-én a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon jelezte: „Megszületett a döntés az elszakadásról, de konkrét dátumot még nem tűztünk ki.” Úgy fogalmazott, „most az a feladatunk, hogy elkezdjük a tárgyalási folyamatot”. Bizakodóan hozzátette: „Biztosak vagyunk benne, hogy ezen a ponton már van elég történelmi, általános civilizációs érettség és megértés ahhoz, hogy ez megtörténjen”.

Szerinte országa számára Bosznia-Hercegovina keretein belül maradni „egyet jelent az idő és lehetőségek elvesztegetésével”, ezért mielőbb lépni kell.

Hirdetés

Ezt követően a szerb TV Prvának adott interjújában azt is elmondta, mikor reális az elszakadás: Donald Trump győzelme esetén a novemberi amerikai elnökválasztáson. „Mikor Amerikában győzött Donald Trump, az volt a szándékom, hogy kikiáltsam a Boszniai Szerb Köztársaság függetlenségét, de aztán körülöttem néhányan megijedtek és nem tettem meg. Azt kell mondanom, hogy bánom, hogy nem tettem.

DE HA TRUMP ISMÉT GYŐZNE, AZT HISZEM, NEM HEZITÁLNÉK.”

A szarajevói amerikai nagykövetség hétfőn menetrend szerint jelezte, hogy „sem a Daytoni Békeegyezmény, sem a bosznia-hercegovinai alkotmány nem adja meg az entitások és semmilyen más állami szint alatti szervezet számára a jogot az elszakadásra, a »szétválásra« vagy az elszakadás bármely esetlen szinonimájára, melyet a Republika Srpska vezetői kitalálnak.” A decemberi hasonló incidens alkalmával a nagykövetség azt is közölte, hogy „Milorad Dodik téved, ha azt

mandiner

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!