Gazdaság

Az IMF beismerte: minden hiába, az orosz gazdaság stabilabb, mint valaha

Hirdetés

Az orosz gazdaság bebizonyította ellenálló képességét a szankciókkal szemben – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai régió helyzetéről szóló jelentésében.

„Az elmúlt két évben, számos ország által bevezetett nagyszabású szankciókkal összefüggésben, az orosz gazdaság bizonyította stabilitását” – áll a dokumentumban.

Az alap szerint az orosz gazdaság felülmúlta a 2023-as várakozásokat. Az IMF megjegyezte, hogy az olajexport volumene stabil marad. Emellett a szankciók a gazdaság „átszerszámozásához”, új termelési kapacitásokba való beruházásokhoz és a jövedelmek emelkedésével párhuzamosan rekordalacsony munkanélküliséghez vezettek.

A közelmúltban közzétett jelentésében az IMF javított a 2024-es és 2025-ös orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésén, és 3,2, illetve 1,8 százalékos GDP-növekedést vár.

2023-ban ennek a mutatónak a növekedése az alap szerint 3,6 százalék volt, ami egybeesik a Rosstat becslésével.

Hirdetés

Ugyanakkor az európai gazdaság jelentősen lelassult, amint arra februárban Oroszország Európai Unió melletti állandó képviselete is rámutatott. Számos európai országban 2022 ősze óta stagnálás figyelhető meg.

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!