Itthon

Káosz a balatoni vendéglátásban – menekülnek a vevők

Hirdetés

A nyár elején elterjedt, hogy horrorisztikus árak lettek a Balatonnál. Ezt később több helyen is nagy erőkkel cáfolták, például az ezer forint feletti lángost „kamunak” minősítve.

Az Azénpénzem.hu körbenézve azt találta, hogy a helyzet meglehetősen ellentmondásos.

A portál évek óta figyeli a balatoni büfék és kisebb éttermek árát. Több olvasójuk is azt jelezte, hogy az idén az idő jobbra fordulása, illetve a hétvégi „roham” idejére valahogy jócskán megugranak az árak. Nem ezt tapasztalták, azt viszont igen, hogy a vevőcsalogató táblákat sok helyen krétával rajzolt (tehát gyorsan változtatható) ajánlatok váltották fel. Ilyen körülmények között nem sok értelme lehet egy adott pillanatban vizsgálni az árakat.

Megvizsgálták, hogy az előző évekhez képest július végén mi a helyzet.

Például az északi parton az egyik kisstrandon 2018-ban az azt megelőző évvel egyezően a hamburgert 650 forintért, a sajtburgert pedig 700 forintért lehetett kapni. Ugyanitt most ez 850, illetve 950 forint, ami 30 százalék feletti drágulás. Itt szinte semmit sem lehetett a tavalyi áron kapni. Például a hekk 10 dekánként 480 forint, a korábbi 450 forinttal és az átlagos balatoni kínálati árakkal szemben. A változás minden esetben drágulás, ha nem is olyan nagy mértékű, mint amit a hamburgereknél tapasztaltak. Az ártábla ugyan itt nem krétafirka, de sok átragasztgatást látni.

Hirdetés

A déli parton Siófok környékén (az Ezüstparton és Zamárdiban) is valamennyire felfelé kúsztak az árak. Például a fagylalt gombóca a korábbi 220-230 forint helyett jellemzően inkább 250 forint. A palacsinta 200 forint helyett 220-250 forintba kerül. Lángost találtak 1100 forintért is, bár többnyire – esetenként éppen hogy – ezer alatti árat igyekeznek a büfékben kiírni.

A déli parton alig bukkantak olyan nyaralókra, akik ne panaszkodtak volna a drágulásra. Ugyanakkor viszonylag szűk területen is óriásiak lehetnek az árkülönbségek, érdemes tehát a mindig ugyanoda visszatérőknek egy kicsit körbenézni, hátha találnak jobb árakat (és esetleg minőséget) másutt. Több olyan parti büfét is láttak, amelyekben az előző években látott sorállások már sehol sincsenek. A balatoni hiperekbe viszont nem egyszer szinte be sem lehetett férni.

Forrás: napi.hu

A kép ilusztráció

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!