Világ

Kim Dzsongun életveszélyes fenyegetést küldött

Hirdetés

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatait bírálta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség, hozzátéve: az észak-koreai nukleáris kapacitásról szóló hírek „nem csupán üres fecsegések”.

„A tetőpontjára ért a háborús hisztéria” – szögezte le a hírügynökség a dél-koreai és az amerikai hadsereg márciusban indult, Szabadságpajzs (Freedom Shield) elnevezésű, 11 napon át tartó hadgyakorlatára utalva, s azzal vádolta meg a két országot, hogy „Phenjan elfoglalására törekszik”.

A dél-koreai védelmi tárca korábban arról tájékoztatott, hogy a műveleten „valósághű forgatókönyvet” követnek majd az észak-koreai nukleáris fenyegetések fényében.

A USS Makin Island partraszállást támogató amerikai csatahajó a puszani haditengerészeti támaszponton a Szabadságpajzs fedőnevű dél-koreai-amerikai hadgyakorlat alattForrás: MTI/EPA/Yonhap/-

A KCNA bírálta az újabb, júniusban rendezendő közös manővert is, mellyel Szöul és Washington a tervek szerint a köztük fennálló szövetség 70. évfordulóját ünnepli.

Phenjan tavaly rekordszámban, 37 alkalommal hajtott végre rakétakísérleteket, köztük interkontinentális ballisztikus rakétákkal (ICBM) is, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Hirdetés
Az amerikai hadsereg 2. gyaloghadosztályának katonái a Kjonggi tartománybeli Pocseonban tartott közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatonForrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

A Szabadságpajzs kezdete óta Észak-Korea új, vízfelszín alatti „nukleáris támadórendszert” is tesztelt Kim Dzsongun észak-koreai vezető felügyelete mellett.

A Korea Hangja nevű állami rádió beszámolója szerint az eszköz nukleáris töltettel „hatalmas radioaktív szökőárt” képes fakasztani a robbanás nyomán.

Forrás: Origo

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!