Európa

Lengyelország nem fogja teljesíteni Ukrajna kérését

Hirdetés

Lengyelország nem fogja teljesíteni Ukrajna kérését, hogy rakétákat lőjön le a területe fölött, hacsak a NATO nem támogatja azt – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter, aki jelenleg a NATO-csúcstalálkozón tartózkodik Washingtonban.

“Amíg a NATO nem hoz ilyen döntést, addig Lengyelország önállóan nem fogja azt meghozni” – mondta a védelmi miniszter a Polskie rádiónak.

Korábban a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója, John Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok szkeptikusan áll a Nyugat-Ukrajna felett közlekedő rakéták lengyel területről történő elfogásának ötletéhez. Washington úgy véli, hogy ez egy Moszkva és Kijev közötti fegyveres konfliktus eszkalációjához vezethet.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalásokat követően Donald Tusk lengyel elnök azt állította, hogy Varsó megvitatja NATO-szövetségeseivel a lengyel határ közelében közlekedő rakéták lelövésének lehetőségét. Az e megbeszélés megkezdésének szükségességéről szóló záradék bekerült a hosszú távú biztonsági és védelmi együttműködésről szóló kétoldalú megállapodásba, amelyet Tusk és Zelenszkij még aznap Varsóban írt alá.

Hirdetés

Július 9-én Matthew Miller, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a lengyel kezdeményezésről a NATO washingtoni csúcstalálkozóján lehet tárgyalni.

Forrás: orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!