Európa

Megnevezték az Északi Áramlat elleni szabotázs felelőseit

Hirdetés

Andrij Derkacs, az ukrán Verhovna Rada volt képviselője a BelTA belorusz ügynökségnek adott interjújában megnevezte az Északi Áramlat elleni terrortámadás elkövetőit.

– Azonosítottuk… szinte a teljes csoportot – mondta. – Andrij Burhomisztrenko, Roman Cservinszkij, Szerhij Kuznyecov, Oleh Varrava, Ruszlan Rudenko és Marina Szitalo. A [Fekete-tengeren] gyakorlatoztak, béreltek egy nagy jachtot, majd Lengyelországba szállították őket. Ahol kibéreltek egy kisebb jachtot, az „Andromédát”. Erről a nyugati kiadványok is írtak.

A nyilatkozata szerint a robbantók kiképzése a Zsitomiri területen zajlott a Szokolovszkij kőbányában, kb. 110 méteres mélységben. Később a csoportot Romániába szállították. Ahol a Mangalia NATO-bázis közelében folytatták a felkészülést. A csoport tagjai román útleveleket kaptak az utazás előtt.

Sikerült megállapítani azt is, hogy ki volt a művelet koordinátora. „Mindez Christopher Smith felügyelete alatt zajlott, aki akkoriban az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének második embere volt, egy jól ismert CIA-tiszt. Ma ő az európai és ázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkár [az USA-ban]” – fogalmazott.

Komszomolszkaja Pravda a fentiek kapcsán megjegyezte: „egy valódi nemzetközi terrorcselekményről van tehát szó… És ne feledjük, ilyen jellegű és léptékű műveleteket a CIA csak az Egyesült Államok elnökének személyes felhatalmazásával végezhet.”

Hirdetés

Pikáns, hogy mindezek ellenére a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy a gázszállítások leállításával próbálta megroppantani az Európai Uniót.

„Amikor Putyin egycsapásra leállította a gázszállításokat, az pusztító hatással volt az emberek életére, és veszélyeztette energiabiztonságunkat” – fogalmazott például Rishi Sunak brit miniszterelnök a Policy Exchange agytröszt ülésén.

Ezzel a hozzáállással két probléma van. Az egyik, hogy a szabotázs ügyében indult európai vizsgálatok is kizárták az önmerénylet lehetőségét. Csak a felelősség kérdésében térnek el lényegesen a Derkacs-jelentésben foglaltaktól: a nyugati szolgálatok úgy igyekeznek beállítani az akciót, mint amit kizárólag ukránok terveztek és hajtottak végre, és amiről még Volodimir Zelenszkijt sem tájékoztatták előzetesen.

A másikat egy kérdéssel érzékeltetnénk: Tényleg azt gondolja a Nyugat, hogy Oroszországnak nemcsak tűrnie, hanem meg is kellett volna köszönnie Ukrajna felfegyverzését, támogatását, és a szankciókat, és továbbra is olcsó gázzal kellene ellátnia az Uniót? Ha igaz lenne – de nem az –, hogy Moszkva egyoldalúan felrúgta a gázszerződéseket, az egy indokolt és tulajdonképpen nem túl radikális válasz lenne arra, amit ellene és az orosz nép ellen.

Egyébiránt most, hogy név szerint is ismerté váltak az elkövetők, kíváncsian várjuk, mikor teszi szankciós listára Brüsszel és Berlin Christopher Smith-t és társait, nem is beszélve a körözésről, amit ki kellene adni ellenük! Ha az Európai Unió valóban stratégiai autonómiára törekszik, itt az alkalom, hogy bizonyítsa önállóságát – vagyis azt, hogy nem USA bábja, és tényleg az európai emberek érdekeit akarja szolgálni.

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!