Európa

Itt a NATO-vezér bejelentése: ez a sors vár Ukrajnára

Hirdetés

A nyugati országoknak semmi értelme nem lesz Ukrajnát újjáépíteni, ha vereséget szenved az Oroszországgal való konfliktusban – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Stoltenberg szerint az orosz-ukrán háború ezen szakaszában a fő feladat az, hogy Kijevet fenntartható módon fegyverekkel lássák el.

„Ha Ukrajna nem győzedelmeskedik, akkor nem lesz miből újjáépíteni egy szabad és független Ukrajnát.” – mondta.

főtitkár ugyanakkor megjegyezte, hogy a szövetség segíteni fogja Ukrajnát a védelmi és biztonsági intézmények újjáépítésében és a NATO-taggá válásban.

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetségnek két fő feladata van: támogatni Ukrajnát és megakadályozni, hogy a konfliktus az országon kívülre terjedjen.

Hirdetés

Stoltenberg ugyanakkor elismerte, hogy az orosz csapatok sikeresen nyomulnak előre, és több települést is elfoglaltak. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a NATO-szövetségesek nem teljesítették az Ukrajnának tett ígéretüket. Konkrétan megjegyezte, hogy az Egyesült Államoknak hat hónapba telt, mire megállapodtak a Kijevnek szánt segélycsomagról, míg az európai szövetségesek messze nem azt adták az országnak, amit ígértek – írja a lenta.ru.

Forrás: origo.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!