Európa

Kiderült, mitől retteg a NATO

Hirdetés

A NATO meg akarja akadályozni az eurázsiai biztonsági rendszer létrehozását – jelentette ki Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője pénteken Almatiban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) külügyminiszteri tanácskozása után megtartott sajtótájékoztatóján.

A NATO minden lehetséges módon akadályozni fogja az ilyen tisztességes folyamatokat (az eurázsiai biztonsági rendszer kialakítását), de ennek az útnak abszolút nincs alternatívája – hangoztatta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint az ODKB-ban egyetértés alakult ki azzal kapcsolatban, hogy Eurázsiában biztonsági architektúrát kell kialakítani.

Az eurázsiai biztonságot fenyegető veszélyek különböző irányokból érkeznek, de az esetek túlnyomó többségében a forrás a NATO agresszív irányvonala- fogalmazott.

A tárcavezető szerint az észak-atlanti szövetség arra törekszik, hogy”privatizálja, maga alá vonja a hatalmas térségünk stabilitásának biztosításával kapcsolatos összes kérdést.

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten, a moszkvai külügyminisztérium vezetésével folytatott megbeszélésén időszerűnek nevezte a kollektív biztonság garanciáinak megvitatását Eurázsiában.

Szükségesnek nevezte a régión kívüli katonai erők ottani jelenlétének megszüntetését.

Putyin hangsúlyozta: Oroszország abban érdekelt, hogy az ENSZ-ben komoly párbeszéd alakuljon ki egy oszthatatlan biztonsági rendszer megteremtéséről.

Putyin csütörtökön a kora reggeli órákban Hanoiba érkezett Észak-Koreából, ahol védelmi megállapodást írtak alá Moszkva és Phenjan között. Moszkva arra számít, hogy együttműködése Phenjannal visszatartó hatással lesz az elhúzódó koreai válság körülményei között.

Elismerte, hogy a minap aláírt orosz-észak-koreai szerződés kiélezettnek tűnik a jelenlegi körülmények között, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nincs benne újdonság.

Hirdetés

Kína és Észak-Korea után a délkelet-ázsiai ország a harmadik, amelyet Putyin meglátogat, mióta májusban beiktatták ötödik hivatali idejére. Az orosz elnök vietnámi látogatása során prioritás volt a stratégiai partnerség megerősítése a két ország között.

A legfrissebb hírek szerint Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár már atomfegyverek telepítéséről beszélt, de az atomfegyverek bevetésére készült fel Oroszország szövetségese is.

Oroszország közölte, hogy az Ukrajnát orosz területre csapást mérő fegyverekkel ellátó nyugati országoknak számolniuk kell Oroszországgal, miután Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy megtorlásként a Nyugat ellenségeinek felfegyverzését fontolgatja.

origo

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!