Európa

Putyin: visszafordíthatatlan folyamatok kezdődtek Európában

Hirdetés

Az európai országok abban reménykedtek, hogy ha nem vásárolnak orosz gázt, Oroszország összeomlik, de visszafordíthatatlan folyamatok kezdenek beindulni, az európai ipar más országokba költözik – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Pavel Zarubinnak adott interjújában.

„Nyilvánvalóan arra számítottak, hogy ha nem veszik el a gázunkat, gyorsabban összeomlunk, mint ahogy visszafordíthatatlan folyamatok játszódnának le. De a visszafordíthatatlan folyamatok valóban elkezdődtek. Az ipar más országokba, köztük az USA-ba költözik, ahol kedvezőbbek a feltételek és olcsóbbak az energiahordozók. Mert még mindig cseppfolyósítani kell, aztán át kell szállítani az óceánon, majd újra finomítani. Mindez növeli a költségeket” – mondta Putyin.Ukrajna pénzt kap a Gazpromtól az orosz gáz tranzitjáért, azt mondja, hogy Oroszország agresszor, és beváltja a pénzt, „nem szagolja” azt – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„A gázvezeték egyik szála Ukrajnán keresztül halad. De van egy másik is. Azt az ukrán fél zárta le – nem mi, ők zárták le. Bár mi értelme van a lezárásnak? Pénzt kapnak tőlünk a tranzitért, bármilyen furcsán hangzik is. Agresszor-agresszor – kiabálják – de a pénz nem büdös. Beváltják a pénzt a tranzitért. Ennyi az egész. Erről sem beszélnek sokan. A Gazpromtól kapnak pénzt? Kapnak”Európa harcolt az orosz energiahordozók árának csökkentéséért, még akkor is, amikor azok viszonylag olcsók voltak – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

„Bár még akkor is, amikor viszonylag olcsók voltak, akkor is azt mondták, hogy túl drágák, és mindenki különböző eszközökkel, és a globális természet eszközeivel harcolt azért, hogy tovább csökkentse az energiaforrásaink költségeit. Kitaláltak mindenféle környezetvédelmi adókat, mindenféle dolgokat. Most már 300 dollár fölött van ezer köbméterenként és még több lesz” – tette hozzá.

Az európai országok döntsék el maguk, hogy vesznek-e orosz gázt vagy sem, Oroszország nélkülük is boldogul – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban.

Hirdetés

„Hadd döntsenek ők maguk. Szükségük van rá – vegyenek, nincs szükségük rá – nélkülözni fogjuk” – mondta Putyin.

Németországon múlik a döntés az Ukrajnán átvezető gázvezeték második szálának megnyitásáról – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban, megjegyezve, hogy nem érti, mi itt a probléma.

„Mi a probléma a második vezeték megnyitásával Németország számára? Igen, kérem. Nem minket kell hibáztatni. Ugyanez a helyzet Lengyelországgal is. Van egy másik útvonal Lengyelországon keresztül. És végül minden csak a német kormány döntésén múlik” – mondta Putyin.

VH

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!