Európa

Scholz elmondta, ki maradhat Németországban az ukrán férfiak közül

Hirdetés

Hiába fogadott be Németország több ukrán menekültet, mint bárki az Európai Unióban, szám szerint 1,3 milliót, mégis van egy súlyos probléma – számol be az Euractiv.

A gond abban áll, hogy a Lengyel Gazdasági Intézet kiszámolta: 2024 januárjában mindössze 18 százalékuk volt munkaviszonyban, ami az OECD-országok körében az egyik legrosszabb adat a mandiner írása szerint.

Olaf Scholz német kancellár ezért kézbe vette az ügyet: múlt szombaton potsdami beszédében jelezte: REMÉLJÜK, HOGY AZOK, AKIK UKRAJNÁBÓL VANNAK ITT, MOST MÁR ELKEZDENEK DOLGOZNI, AMENNYIBEN ERRE KÉPESEK”.

Úgy fogalmazott, szükség van rájuk Németország munkaerő-hiányának leküzdéséhez.

Belengette azt is: hogy dolgoznak-e az ukrán menekültek, annak azért lehet majd némi hatása arra is, hogy maradhatnak-e Németországban. „Németországban bárkinek, aki itt alkalmazásban áll és semmilyen szabálysértést nem követett el, szinte bizonyosan megengedtetik majd hogy maradjon” – mondta a kancellár.

Hirdetés

Mindeközben Ukrajna aktívan igyekszik hadseregébe visszaterelni a külföldre menekült, 18-60 év közötti férfiakat, ennek érdekében pedig megvonta tőlük azt a lehetőséget, hogy lejáró úti okmányaikat a külföldi nagykövetségeken meghosszabbítsák.

ÍGY AZTÁN SCHOLZ MINDEN OLYAN SZAVA, AMELY AZ UKRÁNOK NÉMETORSZÁGBAN VALÓ TARTÓZKODÁSRA VONATKOZÓ JOGÁVAL KAPCSOLATOS, KÜLÖNÖS JELENTŐSÉGGEL BÍR.

Scholz ellenzéke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) már jelét adta annak, hogy ők örömmel visszalöknék az ukrán menekült férfiakat a hadseregbe. Roman Proseck, Hessen tartomány CDU-s belügyminisztere múlt héten kijelentette, hogy Németországnak SEGÍTENIE KELLENE UKRAJNÁNAK ABBAN, HOGY TÁMASZKODHASSON A FÉRFIAKRA, AKIK KÜLFÖLDRE MENEKÜLTEK, MIKÖZBEN A HÁBORÚBAN BEVETHETŐK LENNÉNEK”.

Scholz szerint a lejárt útlevelek nem fognak akadályt jelenteni abban, hogy az ukránok az EU által nekik nyújtott különleges menedékes státuszt élvezhessék – egészen annak lejártáig, 2025 márciusáig. A menedékesi program meghosszabbítása uniós hatáskör.

Forrás:

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!