Európa

Boris Johnson Merkelnek: most már jó lenne valami haladást elérni

Hirdetés

Néhány napon belül haladást kell elérni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének szabályozásában – mondta vasárnap Boris Johnson brit miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

Johnson a minap azonban kijelentette: London valójában október 15-ét tekinti határidőnek, és ha addig nem születik megállapodás, akkor ő nem lát esélyt arra, hogy lesz szabadkereskedelmi egyezmény az Egyesült Királyság és az EU között.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő vasárnap este telefonon tárgyalt Angela Merkellel, akinek megerősítette: a brit kormány megállapodásra törekszik, de ennek érdekében a következő napokban előrelépést kell elérni a továbbra is jelentős nézetkülönbségek áthidalása végett, mindenekelőtt a halászat szabályozásában és az egyenlő versenyfeltételek ügyében. Boris Johnson szerint ennek érdekében a brit és az uniós tárgyalóküldöttségek vezetőinek intenzív tárgyalásokat kell folytatniuk.

A Downing Street szóvivője vasárnap esti tájékoztatásában nem részletezte, hogy David Frost brit és Michel Barnier EU-főtárgyaló mikor veszi fel ismét a kapcsolatot egymással. A jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerről folyó tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

Hirdetés

David Frost a kilencedik forduló befejezése utáni nyilatkozatában közölte, hogy az egyik legvitatottabb kérdésben, a halászat szabályozásában nagyon nagyok a nézetkülönbségek. A brit főtárgyaló akkori megfogalmazása szerint, ha az EU nem áll hozzá a jelenleginél reálisabban és rugalmasabban ehhez a kérdéshez, akkor fennáll a kockázata annak, hogy e nézeteltérések áthidalása lehetetlennek bizonyul.

A Downing Street szóvivője szerint a német kancellárral tartott vasárnap esti telefonbeszélgetésén Boris Johnson is hangsúlyozta, hogy jóllehet mindkét fél számára előnyös lenne, ha a következő néhány napban sikerülne haladást elérni, de London kész „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételekre áttérni az átmeneti időszak lejártával, ha nem sikerül megállapodásra jutni az EU-val.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük. A brit kormány által a lehetőségek között rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.
Forrás: MTI

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!